Загадката около изчезването на маите разкрита (Подробности)Изчезването на маите е сред загадките на хилядолетието, вижте последната хипотеза

Причините за изчезването на маите са една от най-обсъжданите теми на научните конференции и изследвания, а в последно време особено популярна стана една нова хипотеза. Десетилетия наред историците не можеха да си обяснят, как тази забележителна цивилизация е успяла да изчезне от лицето на земята. Днес все повече се налага една теория, която набира нови и нови привърженици.

Все повече учени, са съгласни с предположенията, че цивилизацията на маите е загинала, заради опустошителна суша. Доказателства за тази теория се намерени в подводна пещера в Белиз, известна като „Синята дупка“.

Подводна пещера разплете загадката около изчезването на маите

Подводна пещера разплете загадката около изчезването на маите

Екип от учени, начело с Андрю Дрохлер от университета Райс, анализирали седименти и минерали от подводната пещера в Белиз. Резултатите от анализа са потвърдили, че в периода, за който се смята, че е бил началото на края на цивилизацията на маите, т.е. между 800 и 900 г. сл. н. е. е имало период на голяма суша.

Според анализите, опустошителната суша е продължила повече от 100 години: до около 1000 и 1100 г., което съвпада с периода, когато маите са напуснали града Чичен Ица.

Седиментите и минералите се отлагат в пещерата и близкия залив в продължение на повече от хиляда години, като днес въз основа на тези останки, учените могат да се проучват климатичните промени, които са настъпили в миналото.

„Синята дупка“ е като голяма кофа, капан за седиментни останки“, обяснява Дрохлер. Според него, последните анализи недвусмислено доказват неговата хипотеза.

Теориите, че изчезването на маите е свързано с големи суши имаше и по-рано, но това са първите доказателства, че суша наистина е имало и че тя е продължила достатъчно, за да застраши съществуването на местните жители.

„Екстремната и продължителна суша е довела до глад и смърт, което от своя страна е довело до изчезването на маите“, заключава Дрохлер.Source Article from http://www.razkritia.com/432969/%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE-%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B5%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%B8%D1%82%D0%B5/