Подмениха историята! Вижте новата „истина“ за смъртта на Апостола в учебницитеПодмениха истината за смъртта на Апостола в учебниците по история, родители възмутени

Истината за смъртта на Апостола бе скандално подменена в учебниците по история за трети клас, а родителите скочиха възмутени. Съвременните автори на учебници решиха да не „обременяват“ детското съзнание с фактите около смъртта на Апостола и да напишат нова история на България. Резултатът бе вълна от възмущение заради подменената история и „словесен линч“ на авторите в социалните мрежи.

Според урок по история в учебник за трети клас Васил Левски не е бил арестуван от османска потеря, а за поп Кръстьо, който го предава, дори и ред не се споменава. Не се споменават и обстоятелствата около залавянето на Левски, а вместо това на децата се разказва съвсем друга история.

„Полицията заловила Апостола. Съдът го осъдил на смърт. Присъдата била изпълнена в покрайнините на София“, гласи кратко резюме от урока по история за смъртта на Левски.

Подмениха историята, пренаписват смъртта на Левски

Подмениха историята, пренаписват смъртта на Левски

Така най-общо, авторите на учебниците за трети клас обясняват какво се е случило с Левски. Няма и ред за делото на Дякона, нито за начините, по които се е налагало да се укрива, както и кой точно го е заловил, как го е заловил и кой е издал присъдата. Фактите около смъртта му, че Левски е загинал обесен край София, обаче са премълчани.

Istoria

В социалните мрежи вече се чуха първите думи на възмущение срещу подменената история. „Това не е нехайство, а целенасочено, престъпно и злонамерено унищожаване на българите като нация“, „Това е направо цинично! Кой е писал този учебник?“, „Как може подобни недомислици да се преподават на децата?!“, „Защо криете истината, на какво учите малките?“, гласят коментари. Към днешна дата родители масово се оплакват из форумите от некачественото подаване на информация в учебниците. Историята за смъртта на Апостола обаче възмути цялата мрежа.Source Article from http://www.razkritia.com/421002/podmeniha-istoriyata-vijte-novata-istina-za-smartta-na-apostola-v-uchebnicite/